Månadens Observation #50: En bra ledare visar vägen

Table of Contents

Semester är viktigt!

Välkommen tillbaka efter semestern! Att ta semester är inte bara bra för kropp och själ – det kan faktiskt få oss att prestera bättre. Semester och miljöombyte kan ge oss nya perspektiv och fylla oss med kreativitet och inspiration. Semester hjälper oss att komma tillbaka utvilade och motiverade till jobbet igen. Att ta sig tid för vila och reflektion är viktiga delar i ett framgångsrikt ledarskap.

VM, teknik och ledarskap

En av sommarens höjdpunkter för många var fotbolls VM i Ryssland och glädjande för oss med stora framgångar för Sverige. I VM användes en hel del ny teknik – VAR (Video Action Replay), 4K UHD Video, EPTS (Electronic Performance Tracking Systems), 5G. SAP lanserade sin nya teknik SAP Sport One med realtidvideo och spelaröverblick för att kunna analysera viktig matchfakta. Även i dagens fotboll spelar AI och maskininlärning en viktig del av dataanalysen. Tanken var att detta skulle hjälpa det tyska landslaget det gick väl sådär och visar på att det finns en hel del kvar att utveckla i teknikens värld.

Och när det gäller ledarskap lärde vi oss en hel del:

  • En spelare gör inget lag. Det var mycket snack om Messi, Ronaldo, Neymar men det som betyder mer är hur bra laget och truppen är. Det gäller även för ett företag, en Granqvist kan vara att föredra framför en Zlatan om slutresultatet blir bättre.
  • Grunderna är viktigare än stil. Även om det är imponerande och ibland matchavgörande med skicklighet och teknik det är viktigt att kunna ta hand om bollen, göra rätt passning vid rätt tidpunkt och kommunikation. 
  • Cheferna är viktiga. Många fokusera bara på det som händer på planen men det är lagledarna och som är minst lika viktiga. I fotboll fokuserar de bästa lagledarna på strategi, utförande och skapandet av en miljö som hjälper sina spelare att lyckas. Samma principer gäller i affärsvärlden. Som ledare kan du inte lyfta företaget på egen hand, men du har en stor roll att spela i att inspirera, motivera och leda andra.
  • Positivitet kommer alltid att råda. Jon Gordon, författaren till boken ’Power of a Positive Team’,  har studerat många av de bästa lagen, och enligt honom är det en av de viktigaste faktorerna för framgång att ha en positiv inställning. Negativitet kommer alltid att finnas eller dyker upp i någon form men det är viktigt att att tag i det så tidigt som möjligt.

En spännande höst väntar 

Nu väntar en spännande höst med flera utmaningar där valet i september är startskottet. Säkert följd av regeringsbildning och höstbudget. Hur utvecklas konjunktur, räntor, börs, skatter, bostadsmarknad och jobb? Sommarens värmebölja och många skogsbränder har återigen satt fokus på klimatfrågan. Det blir spännande att följa utvecklingen och trenderna i tider som dessa och där ett bra ledarskap och kloka beslut behövs.

Månadens Citat:

“You don’t need a title to be a leader”

— Anon

Mer från våra nyheter

Share this article with a friend

Create an account to access this functionality.
Discover the advantages