Månadens observation #75 – Komponentbrist

Table of Contents

Vem trodde det skulle bli komponent brist under corona-pandemin?

”Scania planerar att stoppa verksamheten vid merparten av sina europeiska produktionsenheter på grund av komponentbrist och de stora störningar som uppstått i leverantörs- och logistikkedjan.” Källa: industrinyheter.se

Nyheter liknande denna har duggat tätt under senare tid. Vi upplevde likande brister efter tsunamin i japan, översvämningen i Thailand och askmolnet på Island. Lär vi oss aldrig?

Man får nog konstatera att det aldrig blir riktigt som vi tror eller prognostiserar. Vi har svårt att exakt förutsäga vad som skall bli bristvaror i olika situationer. Olika branscher påverkas också extremt varierande, se procentuell omsättningsförändring nedan.

Nöjes- och temaparker-80 Budbils- och kurirföretag+87
Researrangörer-71Industri för stålrör+83
Resebyråer-71 Materialhanteringsutrustning+45
Flygbolag, reguljär-68Kontorsservicebyråer+43
Biografer-64 Postorderhandel med datorer mm.+37

Källa: SCB – Branscherna som gick bäst respektive sämst 2020

Hur skall vi då agera?

När det gäller ”supply chain” så har idag de flesta företag relativt agila leveranskedjor och en stor andel “single source”. Många jobbar genom ”first tier suppliers” och vissa säkrar inte flaskhalsar bakåt i kedjan på egen hand. Differentiering leder till en stor andel specifika komponenter till skillnad från de standardiseringssträvande som fanns i mitten av förra seklet. Vi missar ibland att bolag med stora inköpsvolymer kan vara små inom vissa kategorier som exempelvis fordonstillverkare inom elektronik, jämfört med konsumentelektronik och telecom.

Beträffande IT och process så använder vi ofta bara en fraktion av moderna verktyg. De flesta är relativt välinvesterade i ERP-system, men hur är det egentligen med prognosförmåga och exempelvis BigData/AI-stöd för att förstå nya sammanhang? Hur stå det till med vår masterdata, fungerar det kanske i normala situationer men framträder problem i turbulens?

Enda sättet att säkert möta denna volatilitet är att skapa flexibilitet och alternativa handlingsmöjligheter. Detta gäller såväl i process som struktur. En aktivt tillämpad T-profil är gynnsamt i detta avseende.

Citat:

”Nowhere is water so beautiful as in the desert for nowere else is it so scarce” – Edward Abbey

Mer från våra nyheter

Share this article with a friend

Create an account to access this functionality.
Discover the advantages