”Gemenskapen där vi stöttar varandra, tar oss tid för varandra och delar vår kunskap, är något som gör att jag trivs väldigt bra. Det gör att vi kan lägga vår energi på rätt saker.”
Nawar är en erfaren SAP-konsult och arbetar främst som projektledare och utvecklare.
Hur kom du in på SAP?
Jag har arbetat inom SAP sedan 2018 och då började jag direkt som fullstack-utvecklare. I samband med det fick jag även stärka min kompetens inom ABAP samt Neptune DXP och SAP Fiori, som är front-end delen. Snabbt hoppade jag in i ett större projekt för att bygga appar.
”Det var verkligen rakt in i SAP-världen, vilket passar mig väldigt, väldigt bra. Jag gillar att ha flera bollar i luften, mycket att göra och arbeta med något där jag kan lära mig mycket. Redan från början kände jag att SAP-världen passar mig.”
Vad brinner du för i din yrkesroll?
Vissa brinner för en viss teknik, men för mig är det projekten i sig som jag brinner för. Jag är väldigt flexibel när det kommer till tekniken, och tekniken förändras varje dag, så det är bara kul att hänga med!
”Oavsett vilken roll jag har, om jag har en utvecklarroll, en Front-end-roll, eller en projektledarroll, så är det projektet i sig som jag brinner för. Det första mötet med kunden och teamet, där projektledaren klargör kundens önskemål och diskuterar projektets upplägg, vad som är möjligt, vad som inte är möjligt. Den kommunikationen och relationen mellan team och kund tycker jag är väldigt spännande.”
Det är också väldigt roligt att arbeta med tekniken och bearbeta den för att kunna leverera det som kunden önskar. Alla smådetaljer som projektet innebär, från start till slut, och sedan pitcha leveransen. Det är jättekul!
Hur upplever du ENTEA som arbetsgivare?
Det är väldigt roligt att få vara en del av ENTEA. Vi är alla rutinerade, seniora konsulter. Alla vet vad de ska göra, alla vet vad som förväntas. Det känns som att man är hemma på något sätt. Det finns ingen hierarki, utan alla är på samma nivå, med Martin Karlsson (VD) som stöttning. Man får vara delaktig i frågor som rör företaget och det är korta beslutsvägar.
ENTEAs styrka som arbetsgivare är att det är ett mindre bolag med stor vikt vid lyhördhet. Jag har arbetat på konsultbolag i olika storlekar, och jag gillar det lite mindre företaget. På ENTEA upplever jag att det är lugn och ordning, att saker görs ordentligt, utan hets och hybris. Det finns en tanke bakom fattade beslut och rekrytering sker utefter behov, vilket minskar risken för oss konsulter att sitta utan uppdrag. Det tycker jag är en stor fördel.
Hur skulle du beskriva ENTEAs företagskultur?
Mycket senior. Senioriteten genomsyrar företagskulturen på ett positivt sätt. Alla är vänliga, tillmötesgående och villiga att dela med sig av sin kunskap. Det är en väldigt viktig aspekt för mig, att kunna vara ett team snarare än att behöva se sina kollegor som konkurrenter. Företagskulturen är genuin och ödmjuk. Med det som grund kan man helt fokusera på det som är viktigt: på jobbet, projektet och på att kunna leverera bra lösningar till våra kunder.
”ENTEA är en platt organisation utan konkurrens mellan kollegorna. Vi är ett team, och går mot samma mål som ett team.”
Varför valde du att bli konsult?
Efter studierna byggde jag en webbapp och startade eget. Jag lyckades få min första kund men saknade säljarkompetens och hade svårt att hitta en bra partner. Samtidigt fick jag flera jobberbjudanden efter lanseringen av webbappen. Ett av dem kom från ett konsultföretag som jag var väldigt intresserad av och som jag inte kunde tacka nej till. Det var då jag började som konsult, och sedan dess kan jag inte tänka mig något annat.
”Som konsult får man nya projekt hela tiden och får lära sig något nytt med varje uppdrag. Man växer på ett annat sätt och kan skräddarsy sina intressen på ett annat sätt.”
Jag gillar att kunna ta del av och få använda olika tekniker och arbetssätt. Den variationen erbjuder konsultyrket.
Hur är det att arbeta som konsult inom IT och Management?
För mig som är teknikintresserad och gillar att arbeta nära människor passar det perfekt. Det är väldigt roligt, men det kan vara krävande också. Man behöver gilla miljöombyten och att arbeta i olika team, med olika arbetsuppgifter. Varje projekt innebär ett nytt team, en ny kund, nya människor som man ska jobba väldigt nära med. Det gäller att man är trygg i det, och tycker att det är roligt och spännande. Ibland kan det vara tråkigt att avsluta ett projekt om man trivs bra i det teamet, men då får man hoppas att nästa uppdrag och team också är roligt och att man får lära sig något nytt och utmanas där.
Vilka är de största för- och nackdelarna med att vara konsult?
Den största nackdelen är risken för att stå utan uppdrag, särskilt när marknaden är svag och företag drar ned på sina projekt eller skjuter upp dem. Ibland kan även kunden se konsulten som en kostsam resurs, snarare än en människa, med fokus på de timmar som debiteras. Det kan vara socialt utmanande, men det är inte nödvändigtvis en nackdel. Det erbjuder en möjlighet att förbättra sina kommunikationsfärdigheter och bygga ett gott samarbete trots utmaningarna.
Fördelarna däremot är många; det är all variation och flexibilitet som konsultyrket erbjuder. Ibland känns det som att jag byter bransch efter bransch.
”Det är väldigt roligt att få arbeta inom helt nya områden och göra nya erfarenheter. Jag skulle inte ha fått den kunskap jag har idag om jag inte vore konsult. För mig väger fördelarna mycket tyngre än nackdelarna.”
Som konsult har man också möjlighet att kunna bestämma mycket själv och anpassa sitt yrkesliv efter sin livssituation, särskilt efter några års erfarenhet och ökad senioritet. Även aspekten att kunna göra mycket digitalt kan underlätta vardagspusslet. Det är en stor fördel.
Hur ser du på jämställdhet inom IT-branschen?
Jag har tidigare arbetat med Pink Programming, som strävar efter att göra IT-branschen mer jämlik och tillgänglig. Det skulle vara fantastiskt att se fler kvinnliga och icke-binära kollegor i branschen, även om det är en utmaning. Kvinnor inom IT är ofta självkritiska och kan tveka att ta plats, men jag är hoppfull och tror att det blir bättre. Jag ser en ökande mängd juniora kvinnor som går in i SAP och de kommer att växa till seniora roller över tid. Med det sagt är jag övertygad om att vi är på rätt väg, med fler unga kvinnor som vågar ta steget och tro på sig själva.